این ما هستیم – نقد ۱

این ما هستیم – نقد ۱

این ما هستیم (۲۰۱۶-۲۰۲۲) – This Is Us

 

پیرسِن‌ها در گذر زمان

خشایار سنجری: ترکیب مضامین روان‌شناسی با قصه‌ای خانوادگی، از دیرباز مورد اقبال نویسندگان سینمایی و تلویزیونی بوده است؛ ترکیبی پرکشش که مخاطب را همراه می‌کند و با وجود تأکید مضاعف بسیاری از نویسندگان بر سویه سانتی‌مانتال قصه، گل‌‌درشت به نظر نمی‌رسد. علت را می‌توان در برانگیختن حس هم‌ذات‌پنداری با شخصیت‌ها یافت. در این گونه ملودرام‌ها، بیننده در نقاط عطف داستان، خود را در میانه نبردهای خانوادگی می‌بیند و موقعیت‌های پیش‌آمده برای شخصیت‌های قصه را در زندگی شخصی خود شبیه‌سازی می‌کند. وقتی تعداد این تعمیم‌ها افزایش می‌یابد، زنجیره ارتباطی مخاطب با سریال یا فیلم تکمیل می‌شود؛ زنجیره‌ای نامرئی و ظاهرا غیرقابل گسست.

سریال «این ما هستیم» نیز از همین فرمول تبعیت می‌کند اما واکنش‌های مثبت به سریال دن فوگلمن، فراتر از چیزی بود که معمولا در سریال‌های ملودرام معمول دیده می‌شود؛ اما برگ برنده‌اش فقط به ترکیب ملودرامی خانوادگی با کنش‌های روان‌شناسی برنمی‌گردد. روایت غیرخطی، طرح معماهای تودرتو، افزودن شخصیت‌های فرعی سرشار از جزییات، به‌کارگیری مفاهیم و دغدغه‌های به‌روز بشری از دیگر دلایل تمایز این مجموعه از سایر آثار مشابه است.

اما در آخرین فصل سریال، نویسندگان الگوی داستان‌گویی خود را تغییر داده‌اند. نخ تسبیحی که فصل‌های قبلی را به هم پیوند می‌داد و خانواده پیرسن‌ها را همچون چرخه‌ای منسجم به تصویر می‌کشید، در این فصل پاره شد. هر قسمت هویتی مستقل پیدا کرد و پیوستگی ساختاری قسمت‌ها به حداقل رسید. از سوی دیگر، غلبه مضامین روان‌شناسی بر قصه‌گویی، کشش  دراماتیک را کاهش داد؛ به گونه‌ای که به نظر می‌رسد برخی قسمت‌ها، بیش‌تر برای القای یک مفهوم خاص روان‌شناسی تعبیه شده‌اند تا داستان‌گویی و پیشبرد قصه. افزودن برخی قصه‌های فرعی در این فصل، بیش از آن‌که کارکرد دراماتیک داشته باشد یا گره‌ای از گره‌های قصه باز کند، در راستای تعریض بی‌ثمر قصه مرکزی بود. شخصیت‌های فرعی که در این فصل حضور یافتند، به خانواده پیرسن وصله شدند و حلقه‌ای از ارتباط ارگانیک دیده نمی‌شد. شاید یکی دیگر از دلایل این افت، ورود جهان به مقطع درگیری با پاندمی کرونا است؛ جهانی که دیگر رنگ‌وبوی سابق خود را ندارد و بسیاری از مضامین مدرن بشری رنگ باخته‌اند. در این دوران، نگرش انسان‌ها به مسائل روز تغییری شگرف یافته است و بسیاری از موضوع‌ها دیگر اهمیت سابق را ندارند. البته شاید بتوان به بازگشت این مجموعه به ریل قبلی در دوران پساکرونا امیدوار بود. (امتیاز ۷ از ۱۰)

نظرات خوانندگان۰
منتقدان فارسی‌زبان
شب
روز